Το Χωριό


Η Βαμβακού αποτελεί οικισμό, χτισμένο στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Λακωνίας, σε υψόμετρο 900 μέτρων στις δυτικές πλαγιές του όρους Πάρνωνα. Παλαιότερα συνιστούσε ομώνυμη κοινότητα, στην οποία ανήκε και το χωριό Μεγάλη Βρύση, που βρίσκεται περίπου δύο χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, στο δρόμο προς τα Βρέσθενα, ενώ σήμερα αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Οινούντος. Εντός των ορίων του δημοτικού διαμερίσματος Βαμβακούς ανήκει το δυτικό μισό της υψηλότερης κορυφής του Πάρνωνα (Μεγάλη Τούρλα, υψόμ. 1935μ.) και από το βορειοδυτικό άκρο του χωριού διέρχεται ο ποταμός Οινούντας, παραπόταμος του Ευρώτα.

            Η Βαμβακού μπορεί να μην έχει θέα των γειτονικών χωριών Βαρβίτσα και Καρυές, αλλά είναι το πλησιέστερο στα εκτεταμένα δάση ελάτης και μαύρης πεύκης του κεντρικού ορεινού όγκου Πάρνωνα, καθώς και το ορμητήριο για εύκολες ορειβατικές αναβάσεις στις κορυφές του Μεγάλη Τούρλα (1935μ.) και Γαϊτανόρραχη (1803μ.). Από τις κορυφές αυτές είναι ορατή ακόμα και η Αθήνα, όταν η ατμόσφαιρα είναι διαυγής. Από τη Βαμβακού ξεκινά ασφαλτοστρωμένος δρόμος, κατευθυνόμενος νοτιοανατολικά και διερχόμενος από το μοναδικής ομορφιάς, πυκνά δασωμένο και γεμάτο πηγές «Πλατύ Ποτάμι», διακλαδίζεται προς Άγιο Πέτρο και Μονή Μαλεβής (βόρεια), Καστάνιτσα (βορειοανατολικά), Πλατανάκι και Μονή Ελώνης (νοτιανατολικά) και Πολύδροσο και Μονή Αγίων Αναργύρων (νότια). Από το διάσελο ανάμεσα στη Βαμβακού και την Καστάνιτσα Αρκαδίας (1530 μ.) είναι ορατός ο Αργολικός κόλπος και από εκεί δευτερεύοντες δρόμοι οδηγούν στο δύο ορειβατικά καταφύγια του Πάρνωνα, καθώς και στην κορυφή Άγιος Ιωάννης (ο Θεολόγος) με υψόμετρο 1609μ., με το ομώνυμο εκκλησάκι και πυροφυλάκιο, όπου η θέα προς την κοιλάδα του Ευρώτα, τον Ταΰγετο και τα άλλα μεγάλα βουνά της Πελοποννήσου είναι μοναδική.

            Πάλι σε αντιδιαστολή με τα άλλα ορεινά χωριά της Λακωνίας, το ομαλότερο ανάγλυφο της Βαμβακούς επιτρέπει μια μεγαλύτερη επιλογή πεζοπορικών διαδρομών, χωρίς μεγάλες ανηφόρες και κατηφόρες. Τέτοιες διαδρομές είναι κατά μήκος των δρόμων προς Βαρβίτσα και, κυρίως, προς Μεγάλη Βρύση και οι χωματόδρομοι κατά μήκος του ποταμού Οινούντα προς το παλαιό μοναστήρι της Αγίας Κυριακής (βορειοανατολικά) και προς το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας (δυτικά).   
Μια πρωτοβουλία με στόχο την πλήρη αναζωογόνηση του χωριού Βαμβακού, με εφόδια την ιστορία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τον φυσικό πλούτο της περιοχής, που υλοποιείται με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).Η Vamvakou Revival, με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), συστάθηκε τον Αύγουστο του 2018 με σκοπό την πλήρη αναζωογόνηση του τόπου με εφόδια την ιστορία, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τον φυσικό πλούτο της περιοχής.


active³ 4.7 · © 2000 - 2007 IPS Ltd · Όροι χρήσης